A diastasis-ról csak jóval szülés után hallottam csak. Bár mint kiderült engem csak nagyon kis mértékben érint, érdekesnek tartottam, hogy például a terhességek után a nők több mint 80 %-ának lesz kihívás. És nem csak a nők lehetnek érintettek.
 
A Diastasis Recti (szétnyílt hasizom) – elképzelhető, hogy nem is tudod, hogy neked is van – sokak számára ismeretlen, de ez egy olyan állapot, amely számos embert érinthet, különösen a nőket a terhesség alatt és után (még évek múlva is). Nézzük meg, mi a diastasis recti, és miért fordul elő.
 
A diastasis recti, amelyet gyakran egyszerűen csak „DR-nek” neveznek, a hasizmok, különösen az egyenes hasizom szétnyílása, amely függőlegesen fut le a has elülső részén. Normál esetben ezeket az izmokat egy erős kötőszöveti sáv, az úgynevezett linea alba köti össze. Terhesség alatt azonban a méh megnyúlik, és fokozott nyomást gyakorol erre a területre, ami ezen izmok szétválásához vezethet.
 
Miért fordul elő?
 
A diastasis recti leggyakrabban terhesség alatt fordul elő, elsősorban a méh tágulása miatt. Ahogy a baba növekszik, nekinyomódik a hasfalnak, amitől az egyenes hasizmok szétválnak. Bár a terhesség a vezető ok, a DR olyan személyeknél is előfordulhat, akik túlzott vagy helytelen hasi gyakorlatokat végeznek, rossz a testtartásuk, vagy gyors súlygyarapodást tapasztalnak, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi.
 
Tünetek és jelek: A diastasis recti legszembetűnőbb tünete egy látható rés vagy dudor a has középvonalában, különösen a hasizmok érintésekor. Ez a rés gyakran érezhető fekve és a fej vagy a vállak felemelésekor. Egyéb lehetséges tünetek közé tartozik a deréktáji hátfájás, a rossz testtartás és bizonyos mozgások nehézségei.
 
A diastasis recti kezelésének fontossága: Míg a diastasis recti gyakori a terhesség alatt és után, több okból is fontos kezelni:
 
✨️ A törzsi izmok ereje és stabilitása: A legyengült törzsi izmok hátfájáshoz és testtartási problémákhozvezethetnek. A DR kezelése segít újjáépíteni a hasizmok szilárdságát és stabilitását.
 
✨️ Funkcionális fittség: A hasizmok integritásának helyreállítása kulcsfontosságú a mindennapi tevékenységekhez és az edzési rutinokhoz.
 
✨️ A szövődmények megelőzése: Kezelés nélkül a szétnyilt hasizom más problémákhoz is hozzájárulhat, mint például a sérv vagy a medencefenék diszfunkciója.
 
Kezelés és rehabilitáció: Szerencsére a diastasis recti gyakran javítható a megfelelő gyakorlatokkal és technikákkal.
 
A Loveyourbelly programmal az aktuális állapotod alapján célirányos gyakorlatokkal tudok szolgálni a hasizmok/törzsi izmok erősítésére és a rés idővel történő csökkentésére, megszüntetésére.
 
Ha gyanítod, hogy DR-ed van, írj nekem, hogy megtaláljuk a megfelelő gyakorlatokat a kihívás megoldásához.
 
Ne feledd, türelemmel, megfelelő gyakorlatokkal és táplálkozással helyreállíthatod a hasi területet és visszanyerheted a középpontod stabilitását, hozzájárulva a szülés utáni általános jóléthez.
 
Első lépésként jelentkezz be egy állapotfelmérésre vagy gyere a következő Loveyourbelly hasizomregeneráló tréningemre, akár privátban is.
 
Szeretettel,
Andrea
diastasis - szétnyílt hasizom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .