A beleink egészsége nagy szerepet játszik általános jóllétünkben. Egy tökéletes világban, többet tudhatnánk a testünkön és testünkben élő jótékony baktériumokról és hogy hogyan gondoskodjunk róluk. Tudnánk, hogyan etessük őket, és learathatnánk azt a csodálatos egészséget, amelynek elérésében segítenek

Sajnos nem ilyen világban élünk, és sokan a rossz bélrendszer-kezelés eredményeképpen az ezzel járó tünetekkel élünk – gáz, puffadás, székrekedés, hasmenés és gyulladás.

Ez egy összetett probléma és amit tudunk, az az, hogy a bél rossz egészségi állapota kapcsolódik minden más egészségi állapothoz, beleértve a termékenységi problémákat is.Függetlenül attól, hogy milyen egészségi állapotod lehet, érdemes kedvesnek lennünk a bélmikrobáinkhoz ahhoz, hogy helyreállítsuk a bélrendszerünk és magunk egészségét.

A rossz emésztés és bélproblémák okai:

  1. Finomított és feldolgozott élelmiszerek: Nem etetik rendesen a mikrobákat, így nem tudnak védeni minket.
  2. Antibiotikumok: Kimeríti a jó és a rossz baktériumokat is és valami oknál fogva a rosszak hamarabb pótlódnak az antibiotikum használatától mint a jók.
  3. Más orvosságok: Corticosteroid-ok, fogamzásgátló, aspirin, ibuprofen, steroid mentes gyulladáscsökkentők megzavarják a bél nyálkahártyát  – a jó baktériumok otthonát, ahol újraképződnek.
  4. Stressz: A mai világban össze vissza rohangálunk, túl sok a tennivaló és felelősség és ez negatív kihatással van ránk. Többek között a túlzott stress, kimeríti a jó baktériumszintet. Cserébe a túl sok rossz baktérium stimulálja a kortizol termelést, ami a fő stresszhormon.
  5. Rossz alvási szokások: A bélflóránk alszik amikor mi alszunk, ezért akár csak egy alvás nélküli éjszaka csökkentheti a bélflóránk minőségét és mennyiségét. Gondolj bele mit jelenthet, ha sok éven keresztül éjszakáról éjszakára nem jut a szervezet minőségi alváshoz.
  6. Rossz emésztési szokások: A jól megrágott étel kulcsfontosságú az optimális emésztéshez. A bélbaktériumok 45 %-át a szájban lévő baktériumok táplálják. Ahhoz, hogy biztosítsuk a baktériumok elsősorban jó fajták, sok antimikrobiális nyálat kell kiválasztanunk, hog a rossz baktérium szintet alacsonyan tartsuk. A rágás stimulálja a nyálképződést, ezért kell többet rágni.
  7. Mozgás: A túl sok vagy túl kevés se támogatja a jó baktériumszintet. A rendszeres, mérsékelt intenzitású mozgás a legjobb opció.

Amit tudnod kell:

Kétféle előnyös baktérium létezik:

  1. Benned élő baktérium – ezek őshonosak és ez az amit építened és fenntartanod kell a hosszú távú egészségmegőrzésre.
  2. Ideiglenes baktérium – probiotikumos táplálékkiegészítőkben és fermentált ételekben található – segítenek amíg ott vannak, de csak átmenetileg vannak ott.

Van valamilyen ételérzékenységed vagy allergiád?

Ételérzékenységet nem az étel okoz. Emésztési probléma az enzimek és/vagy jó baktériumok hiánya miatt alakul ki. Nem tudjuk, hogy milyen fajtában szenved hiányt valaki, de tudjuk, hogy a különböző fajták segítenek a különböző ételek emésztésében. Például, a laktóz érzékenység oka, annak a jó baktériumnak a hiánya mely segít lebontani a laktózt. Ha javítunk a különféle fajták minőségén és mennyiségén, javulni fog a képességünk is a különféle ételek emsztéséhez.

Mi a diszbiózis?

A bélrendszer állapotát hívjuk így amikor a jó és rossz baktériumok aránya kibillen. A bélrendszerben 85 %-ban jó baktériumoknak kell lennie. Ha ennél kevesebb a százalék, máris tüneteket eredményezhet, és ahogy egyre nagyobb az eltérés, még több tünet jelentkezhet. Diszbiózis legtöbb nagy egészségproblémához kapcsolodik.

A bennünk élő baktrériumokat kell visszaállítani. Probiotikumok segíthetnek rövid távon, de a tartós megoldás, megtalálni az ételek és az életvitelünk optimális egyensúlyát, ami ahhoz kell, hogy a bélrendszerünk magától is jól működjön.

Mit szeret enni a bennünk élő baktérium?

Szeretik a rostot mint pl. FOS (fructo-oligosaccharides), polifenolokat és rezisztens keményítőket. Vitaminok és ásványi anyagok segítségével is jól funkcionálnak. Szóval töltsd fel magad gyümölcsökkel, zöldségekkel, gluténmentes gabonákkal, hüvelyesekkel és magokkal.

A kulcs az egészséges bélrendszerhez, hogy növeljük a mikróba fajták számát és változatosságát. A különféle ételek, különböző fajtákat táplálnak ezért a változatosság kulcsfontosságú.

A témát még folytatom egy következő posztban, de először szeretném tudni: Te hogyan támogatod a bélrendszered?

Szeretettel,

Andrea

u.i.: szeretnéd rendbe tenni az emésztésed és ehhez jól jönne egy program amit lépésről-lépésre tudsz követni? Klikk ide és nézd meg mit tud adni a téli gyengéd tisztítóprogramom.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .